Een ode aan de wol

Op zondag 24 november brengt Museum Havezate Mensinge een ode aan de wol. Binnen het thema ‘van wol tot sok’ is er van alles te zien op het landgoed: van een show met honden en schapen door Buitenkamp Begrazing tot demonstraties vilten, spinnen en sokken breien.

Van wol tot sok

Een warme trui en een extra paar sokken zijn geen overbodige luxe in de winter. Tegenwoordig halen we dit eenvoudig uit de winkel, maar vroeger kwam er heel wat bij kijken om je garderobe winterklaar te maken. Wol mocht hierin niet ontbreken: deze isolerende stof hield je warm in de barre wintermaanden. Bovendien kon er van alles mee gemaakt worden; van vachten, sjaals en hoeden tot winterkleding en warme sokken.

De verschillende demonstraties die deze zondag op Mensinge te zien zijn, geven een beeld van hoe wol vroeger verwerkt werd tot functioneel materiaal. Zo geeft Annemieke van den Berg van Saparoea een demonstratie vachtvilten. ‘Vilten is de oudste manier van textiel maken; ze deden dit al voor het begin van de jaartelling. Natvilten doe je door de wol in te wrijven met water en zeep, waardoor het gaat krimpen en een vaste vorm krijgt. Omdat wol zo goed isoleert, het prettig aanvoelt op de huid en het ook nog eens duurzaam is, is het tegenwoordig weer helemaal terug van weggeweest.’


Annemieke gebruikt voor haar workshops het vacht van de schapenkuddes van Nico Buitenkamp. Deze kuddes verplaatsen zich van mei tot november door Roden en omgeving om het openbare groen te begrazen. Tijdens de woldag zijn de kuddes om 13.30 uur en 15.30 uur in actie te zien op het buitenterrein van Mensinge. ‘Twee bordercollies ondersteunen bij het schapen drijven,’ vertelt Nico Buitenkamp van Buitenkamp Begrazing. ‘Tijdens de demonstraties zul je zien dat de bordercollie hier bij uitstek geschikt voor is. Zowel op hun instinct als op commando kunnen de honden de schapen terugbrengen naar de herder.’ Naast vilten en schapen drijven zijn er deze dag demonstraties spinnen door Wilma Visser en haar dochter Sanne en sokken breien op een antieke sokkenbreimachine door Gerda Bergsma.


Feest op Mensinge

Na vele geslaagde activiteiten komen de Winterweekenden met deze woldag tot een eind. Stilzitten is er op Mensinge echter niet bij, want met december voor de deur wordt er alweer verwachtingsvol uitgekeken naar pakjesavond en natuurlijk Kerstmis! Zo komt St. Nicolaas samen met zijn pieten op zondag 1 december naar het museum. Kinderen kunnen hem op deze dag de hand schudden en knutselen aan mooie surprises in het koetshuis. Na Sinterklaas wordt de havezate ondergedompeld in kerstsfeer. Tijdens de kerst komt de geschiedenis tot leven met een magische ambiance, authentieke hapjes en de aanwezigheid van niemand minder dan de historische Jan Wilmsonn Kymmell en zijn gezin.

139 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is gesloten tot 27 maart 2021. 

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle