Zo gingen onze voorouders gekleed

Op zondagmiddag 17 november geeft ’t Volk van Grada op Museum Havezate Mensinge een inkijkje in de garderobe van de vroegere Drentenaar. De modeshows starten om 14.00 uur en 15.30 uur in het koetshuis van het museum. ‘Van kachel tot mantel’ is deze zondag het overkoepelende thema; net als de andere activiteiten die georganiseerd worden in het kader van de Winterweekenden, geeft ook de kledingshow van ’t Volk van Grada een beeld van hoe onze Drentse voorouders zich klaarmaakten voor de winter.

’t Volk van Grada

Vol overdaad en versierd met kostbare sieraden of juist heel gewoontjes: vroeger was aan iemands kledingkast te zien op welke plek op de sociale ladder hij zich bevond. ’t Volk van Grada weet hier alles van: in een interactieve modeshow neemt zij de bezoeker mee op een reis door de Drentse klederdracht. De authentieke kostuums en sieraden, aangevuld met nostalgische attributen en handgereedschappen, tonen hoe de arbeider en de notabele vroeger zowel binnenshuis als buitenshuis gekleed ging. De wintergarderobe krijgt tijdens deze shows extra aandacht. Naast het verhaal achter de kleding leert een verteller ons alles over oude gewoonten en gebruiken. En dat alles natuurlijk in het Drents!

Mensinge opent haar kledingkast

Ook in het museum zelf wordt extra aandacht gegeven aan kleding en textiel. Zo worden verschillende hoeden tentoongesteld, zoals de hoge hoed, de floddermuts en het rouwhoedje, evenals bijbehorende accessoires als moffen en het oorijzer. Oorijzers waren vroeger een statussymbool. Beschikte je als boer over een koperen oorijzer, dan had je het best goed voor elkaar. Maar droeg je een gouden oorijzer, dan had je uitzonderlijk veel te besteden. Dit was alleen voor de rijkste boeren weggelegd.

In verschillende vertrekken in het museum zijn op deze dag poppen te zien die historische kleding tonen; van het dienstmeisje tot de dame van adel. Ook worden de deuren van de linnenkasten geopend. Vanwege de kwetsbare inhoud daarvan zijn deze gewoonlijk gesloten. Hoeveel linnen er in de kast lag, vertelde net als de oorijzers iets over je rijkdom. Welvarende mensen hadden veel linnengoed; als er iets versleten was, was er altijd voldoende voorraad waarvan de naaister iets nieuws kon maken. Het textiel dat op deze zondag in het museum tentoongesteld wordt, is al meer dan een eeuw oud.

Winterweekenden ‘Van kachel tot mantel’ is één van de unieke activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Winterweekenden op Museum Havezate Mensinge. Van de ijverige arbeider tot rijke freules en heren van stand: iedereen maakt zich klaar voor de naderende winter. Na een geslaagde slachtvisite op 3 november en de slipjacht op 9 november, staan de laatste twee weken van november in het teken van kleding en textiel. Met op zondag 17 november de kledingshow door ’t Volk van Grada en op zondag 24 november een ode aan de wol; met demonstraties schapen drijven, vilten, sokken breien en spinnen.

Tijdens de Winterweekenden wordt geen extra toeslag berekend voor activiteiten. Voor de reguliere entreeprijs van het museum kunt u deze zondagen de expositie van Henk Helmantel, de havezate en de activiteiten bezoeken. Kijk voor actuele openingstijden, tentoonstellingen en evenementen op mensinge.nl.

47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is gesloten tot 1 juni 2021. 

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle