Bokashi-proef voor bomen Mensinge

Museum Havezate Mensinge, gemeente Noordenveld, Landschapsbeheer Drenthe zijn een unieke samenwerking begonnen om de bomen op Landgoed Mensinge gezonder te maken. De bomen worden 'geinjecteerd' met Bokashi, een natuurlijke grondverbeteraar, met als basis het bladafval van de bomen in Roden.

Bokashi is vergelijkbaar met compost, maar het proces om het te maken is anders. Bladeren worden in een storthouder verzamelt waaraan kalk en steenmeel worden toegevoegd. Het mengsel wordt vervolgens luchtdicht verpakt en daarna 12 tot 14 weken vacuum gehouden. Daardoor gaat het fermenteren. Er ontstaat vervolgens een hoogwaardig product dat een gunstig effect heeft op de bodemgesteldheid.


Oorzaken achteruitgang

Landschapsbeheer Drenthe heeft onderzocht waarom de bomen op Mensinge achteruit gaan. Er blijkt een tekort aan mineralen, een te hoge zuurgraad en een te laag percentage aan organische stoffen. Daarom zijn de instanties begonnen met het strooien van bokashi onder de bomen. Dat wordt in een relatief dunne laag aangebracht om te voorkomen dat het gras en de planten onder de bomen verstikken. Het proces wordt de komende tijd herhaald om te voorkomen dat de kwaliteit van de karakteristieke bomen verder achter gaat.138 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is gesloten tot 27 maart 2021. 

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle