top of page

Collectie

In de loop van de eeuwen is Mensinge veranderd, zowel van binnen als van buiten. Bij het komen en gaan van nieuwe bewoners zijn steeds voorwerpen en meubels verdwenen, vervangen of toegevoegd. Bij de koop van het landgoed door de gemeente Roden is gelukkig een groot deel van de spullen behouden gebleven. Mensinge is daarom met zijn rijke en authentieke inventaris uniek in Drenthe, want geen enkele havezate heeft dit nog.

Gebruiksvoorwerpen met een verhaal

De gebruiksvoorwerpen vertellen een deel van de geschiedenis van Mensinge. Zoals de koolsnijmachine in de oude keuken iets vertelt over het dagelijkse leven van die tijd; een unieke achttiende-eeuwse microscoop symboliek is voor de tijd van de Verlichting; de Willem V penning de oranjegezindheid verraadt van de familie Kymmell; en de zeer zeldzame 500 jaar oude linkerhanddolk is nog getuige is geweest van de oorlogen in de Ommelanden die ook Mensinge zwaar hebben getroffen.

Porselein

De voorwerpen komen uit zeer uiteenlopende tijden en stijlperiodes. Zo heeft Mensinge prachtig porselein uit zowel de achttiende en negentiende eeuw. Een uitgebreid ‘Chine de commande’ servies, nu te zien in de eetkamer, is nog besteld bij de VOC. De aanblik en tijdsperiode van Chinees porselein in de salon is weer heel anders dan het porselein in de Grote kamer. Dit zijn niet alleen kopjes en schotels, maar ook bijzondere wierrookpotjes, Geisha-beeldjes, buikvaasjes, kandeelbekers en bijzondere kaststellen.

Eeuwenoude meubels

Zo is er ook een grote verscheidenheid in meubels. Een grote, zware zeventiende-eeuwse kussenkast in de eetkamer, een blauw hemelbed in de opkamer, een zeldzaam kruispootkabinet in de Grote kamer en een opvallende Empire ‘chaise longue’ in de salon. Sommige oud-bewoners hebben nu nog een plekje op Mensinge in de vorm van geschilderde portretten. Van de vertrekken van Mensinge, het personeel en bossen van Roden bestaan nog tientallen foto’s van meer dan 120 jaar oud.     

U bent van harte welkom om dit alles en nog veel meer van dichtbij te bekijken…

Bijkeuken (13).JPG
bottom of page