top of page
OVLW 12_edited.jpg

Tentoonstelling Bé Kracht en Drentse landschappen

Olieverf op paneel: Peizerdiepje (1995). Bé Kracht: 'De lucht weerspiegelt mooi in het water, en ook een hek dat er stond.

Dat vind ik dan wel weer mooi. Een beetje ruimtelijk, er moet wat te zien zijn.'  

Logo Kleurenvrijheid.jpg
Tentoonstelling in gloednieuwe museumzalen Mensinge

 

Kunstschilder Bé Kracht (Garnwerd, 1933) wordt dit jaar 90 jaar. Dit jubileum wordt luister bijgezet met de primeur van een tentoonstelling in de gloednieuwe museumzalen Tot 3 december 2023 is de tentoonstelling 'Kleurenvrijheid. Bé Kracht en zijn Drentse landschappen' in Roden te zien.   

 

Drents landschap in een nieuw licht 

 

Bé Kracht schildert het liefst buiten in alle vrijheid, onder meer in de prachtige natuur van Drenthe en de directe omgeving van havezate Mensinge. Evenals oud Mensingebewoner Coenraad Kymmell (1863-1924) en de schilders van De Ploeg (vanaf 1918) trekt het ruige ongerepte Noord-Nederlandse landschap hem.  

 

In de eerste zaal van de tentoonstelling komt Bé zelf aan het woord. Hij glundert in de film als hij vertelt over zijn fascinatie voor kleur en zijn voorkeur voor open gebied. Over het Peizerdiepje zegt hij: 'De lucht weerspiegelt mooi in het water, en ook een hek dat er stond. Dat vind ik dan wel weer mooi. Een beetje ruimtelijk, er moet wat te zien zijn.'  

Ode aan het ambacht 

 

Verderop in de tentoonstelling is zijn technische begaafdheid te zien. Hij beperkt zich niet tot olieverf en aquarel, ook voor hout- en marmerbewerking, linosnedes, pastel en fabelachtige tekeningen en etsen draait hij zijn hand niet om. Zaal twee is speciaal aan deze verschillende technieken gewijd. In deze zaal is ook werk in verschillende technieken van streekgenoten Jannes de Vries en Johan Dijkstra en van leermeesters Evert Musch en Nico Bulder te zien.  

 
Landschap in exotisch aandoend palet

 

In de grote zaal zijn de kleurrijke olieverfschilderijen van Drentse landschappen te zien. Dit is duidelijk één van zijn meest geliefde thema’s. De vele nuances lila en blauw, die contrasteren met de gelen en oranjes zijn een genot om naar te kijken. 

 

De tentoonstelling is tot stand gekomen met bruiklenen van Drents Museum in Assen en verschillende particulieren.

bottom of page