Het Koetshuis

Rond 1912 werd het aanzien van het landgoed sterk vergroot met de bouw van de toegangspoort, de koetsierswoning (de huidige Cuisinerie) en een bouwhuis. Rond 1912 werd het aanzien van het landgoed sterk vergroot met de bouw van de toegangspoort, de koetsierswoning (de huidige Cuisinerie) en een bouwhuis.

Over Het Koetshuis

Een bouwhuis was een bijgebouw van een adellijk huis dat dienst kan doen als schuur, loods voor wagens en koetsen, werkplaats alsook slaapplaats voor het personeel. Nu staat dit gebouw beter bekend als het koetshuis.

Voor de bouw van het nieuwe bouwhuis moest een oude paardenschuur gesloopt worden. Daarvan zijn nog enkele mooie oude foto’s bewaard gebleven, gemaakt door kunstschilder Coenraad Kymmell. Op een kadasterkaart uit 1832 is op deze plek een vijver te zien.

Achter het gebouw, aan de kant van ‘de doevekamp’, stond vroeger een stal voor koeien. Nu is er op die plek de aanbouw.

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is geopend van wo t/m zo van 13.00 - 16.30 uur. Vanaf 21 november t/m 6 december alleen op zaterdag en zondag geopend; vanaf 12 t/m 27 december: kerstexpositie. We zijn dan alle dagen open van 13.00 - 16.30 uur. Voor een bezoek aan het museum dient u vooraf te reserveren

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle