top of page

Het Koetshuis 

In 1912 werd het aanzien van het landgoed veranderd met de bouw van beide bijgebouwen: de koetsierswoning (de huidige Cuisinerie) en een bouwhuis  (nu het Koetshuis). Daarnaast werd in deze tijd ook het gietijzeren toegangspoort vervaardigt. 

Over Het Koetshuis

Een bouwhuis is een bijgebouw van een adellijk huis dat dienst kan doen als schuur, loods voor wagens en koetsen, werkplaats alsook slaapplaats voor het personeel. Voor de bouw van het nieuwe bouwhuis is een oude paardenschuur gesloopt. Daarvan zijn nog enkele mooie oude foto’s bewaard gebleven, gemaakt door kunstschilder Coenraad Kymmell. Op een kadasterkaart uit 1832 is op deze plek een vijver te zien. Achter het gebouw, aan de kant van ‘de doevekamp’, stond vroeger een stal voor koeien. Nu is er op die plek de aanbouw.

Entree en winkel

In het Koetshuis is de entree gevestigd van Museum Havezate Mensinge. Hier vindt de ontvangst van bezoekers plaats. Tevens is in het Koetshuis onze winkel gevestigd, een vergaderruimte en de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Drentse havezaten.

IMG-8980.jpg
bottom of page