Het Mensingebos

De brede lanen rondom het huis zijn omzoomd door eeuwenoude bomen. Dit is bij uitstek het startpunt voor het maken van een urenlange wandeling door de uitgestrekte Mensingebossen, gelegen aan de zuidkant van het landgoed. Tijdens uw wandeling komt u langs vennetjes en heidevelden. Ook is er een uitgestrekt fietspadennet en een uitgezette nordic walking route. 

De aanleg van het bos

De omgeving van Roden bestond eeuwenlang uit heidelandschap. Jan Wilmsonn Kymmell (1761-1823) besloot om bossen aan te leggen. Hout kon namelijk goed verkocht worden en generaties lang is dit op Mensinge gebeurd.  

Ook het Sterrebos hoorde bij Mensinge. Vroeger heette dit ‘het oude bos’. De lange rechte paden waren speciaal aangelegd voor de jacht. Maar ook gold de regel, des te meer paden in een bos, des te groter het aanzien van het landgoed.

Vrij toegankelijk

Lange tijd was het Mensingebos verboden terrein voor de Rodenaren; mogelijk omdat er een keer brand was uitgebroken. In de jaren vijftig kon men een wandelkaart kopen waarmee je toestemming had om op de bospaden te wandelen. De boswachter hield streng toezicht hierop. Kon je bij controle echter geen wandelkaart laten zien, dan zwaaide er wat…

 

Nu is het Mensingebos vrij toegankelijk en kan iedereen zorgeloos genieten van het mooiste stukje natuur dat Roden te bieden heeft.

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is geopend van wo t/m zo van 13.00 - 16.30 uur. Vanaf 21 november t/m 6 december alleen op zaterdag en zondag geopend; vanaf 12 t/m 27 december: kerstexpositie. We zijn dan alle dagen open van 13.00 - 16.30 uur. Voor een bezoek aan het museum dient u vooraf te reserveren

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle