top of page

Het Mensingebos

Tot Landgoed Mensinge behoren uitgestrekte bossen met eeuwenoude bomen. Toch zijn de bossen pas later aangelegd, vooral voor de houtproductie. Mensinge is bij uitstek een goed startpunt voor het maken van een urenlange wandeling: geniet van het Sterrebos, het Mensingebos of - iets verderop - het Lieversche Bos. Bij uw bezoek aan Mensinge ontvangt u een gratis wandelroute In het spoor van.... Een mooie route langs vennetjes en heidevelden. Ook is er een uitgestrekt fietspadennet. 

De aanleg van het bos

De omgeving van Roden bestond eeuwenlang uit heidelandschap. Jan Wilmsonn Kymmell besloot om bossen aan te leggen. Hout kon namelijk goed verkocht worden en generaties lang is dit op Mensinge gebeurd.  

Ook het Sterrebos hoorde bij Mensinge. Vroeger heette dit ‘het oude bos’. De lange rechte paden waren speciaal aangelegd voor de jacht. Maar ook gold de regel, des te meer paden in een bos, des te groter het aanzien van het landgoed.

Vrij toegankelijk

Lange tijd was het Mensingebos niet toegankelijk voor publiek. In de jaren vijftig kon je een wandelkaart kopen waarmee je toestemming kreeg om op de bospaden te wandelen. De boswachter hield streng toezicht hierop. 

 

Nu is het Mensingebos vrij toegankelijk en kan iedereen zorgeloos genieten van het mooiste stukje natuur dat Roden te bieden heeft. De bossen zijn thans in beheer en onderhoud bij Staatsbosbeheer.

IMG-0527.jpg
bottom of page