IMG-6320_edited.jpg

Thema-expositie over Haagse School

Dertig tinten grijs: Haagse School

Tot en met Kerst 2021 presenteren we: Dertig tinten grijs van de Haagse School, een expositie van plm. 30 schilderijen uit de periode 1860 – 1900.

 

 

Wat is de Haagse School?

 

De Haagse School is een stroming van kunstschilders die in de negentiende eeuw een nieuwe richting insloegen. In de aanvankelijk sombere schilderijen domineert aanvankelijk het ‘levend grijs’. Later worden de kleuren, onder invloed van het impressionisme, veel losser en vrolijker. De nabloei van de Haagse School duurde voort tot ver in de twintigste eeuw.

 

Relatie tussen Mensinge en de Haagse School

 

Er zijn in Mensinge drie indrukwekkende tegeltableaus, gemaakt rond 1900 door de Porceleyne Fles in Delft. Het zijn afbeeldingen van de schilderijen van H.W. Mesdag, C. Springer en J.J. van de Sande Bakhuyzen met als thema’s: dorpsgezicht, waterlandschap en de kerk. De tegeltableaus zijn vermoedelijk door de voormalige eigenaar van Mensinge, Jan Wilmsonn Kymmell geschonken aan zijn zoon Coenraad, die zelf kunstschilder was.

 

Naast schilderijen van genoemde schilders zijn er op Mensinge ook werken te zien van J.H. Weissenbruch, H.D. Kruseman van Elten, A. Mauve en anderen.

Voor jeugdige bezoekers ligt er een mooie gratis Kijkwijzer voor je klaar bij de kassa waarin we je meer vertellen over de schilders en de schilderijen. Leuk voor een regenachtige middag of gewoon omdat je van schilderkunst houdt. 

IMG-0478.jpg
IMG_3631.JPG
IMG_3633.JPG
IMG_3630.JPG