IMG-6320_edited.jpg

Wandelen: In het spoor van Coenraad...

Roden was vroeger een arm dorp. De omgeving bestond vooral uit heidelandschap. Daar midden in het landschap: Havezate Mensinge, destijds het enige stenen huis van betekenis.

 

Het landgoed strekt zich uit tot aan het Lieversche Diep. De bossen behoorden vroeger tot havezate Mensinge. Nu zijn ze in beheer bij Staatsbosbeheer. Het Sterrebos is waarschijnlijk het oudste deel van het Mensingebos: aangelegd rondom 1700. Het Mensingebos is jonger: vooral tussen 1880 en 1920 zijn hier grote oppervlakten heide en woeste grond ontgonnen.

 

Wandelroute​

​Op Landgoed Mensinge vind je alle elementen van het klassieke Drentse landschap bij elkaar: bossen in verschillende soorten en leeftijden, heide, vennetjes, een lieflijk beekdal met een kronkelende beek, houtwallen en een es. Een met blauwe paaltjes gemarkeerde wandeling van zo’n zeven kilometer voert langs al deze plekken.

Statige lanen

Bij een landgoed horen brede, lange lanen met statige eiken en beuken. Het lanenpatroon is niet gebaseerd op een echt ontwerp van een landschapsarchitect. Het paste in het tijdbeeld van het einde van de negentiende eeuw toen grote delen van het bos zijn aangelegd  voor de houtproductie. In het Mensingebos is ook het Moltmakersstuk: een restant van de uitgebreide heide van vroeger. Schotse Hooglanders en geiten lopen los in dit gebied om de heide in goede conditie te houden.

Vennetje is pingoruïne

Middenin het Mensingebos vind je een het vennetje. Vroeger open, middenin de heide. In de negentiende eeuw is hier de heide weggehaald en zijn er bomen geplant. Nu is het vennetje omzoomd met bomen en staat ’s zomers langs de oevers veenpluis in bloei. Het vennetje zelf is zeer oud. Het is een pingoruïne: een overblijfsel uit de laatste ijstijd, ruim 10.000 jaar geleden. Pingoruïnes zijn ringvormige kraters in het landschap, volgelopen met water zijn het nu vaak meertjes of vennetjes.

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is gesloten tot 1 juni 2021. 

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle