top of page
IMG-6320_edited.jpg

Thema in 2022: Familieleven op Mensinge

Familieleven op 
Mensinge: centraal
thema in 2022

Van harte welkom! Museum Havezate Mensinge staat dit jaar geheel in het teken van familieleven.

 

Geboorte, spelende kinderen, het dagelijkse leven op het landgoed, kunst en wetenschappelijke hobby’s, huwelijken en andere familiebanden maar natuurlijk ook rouw en omgaan met de dood. Alles wat bij het familieleven hoort komt voorbij.

 

Museum Havezate Mensinge is de meest au­thentiek ingerichte havezate in Nederland. Dit is het unieke van Mensinge: de grotendeels be­waard gebleven inboedel. Geen enkele andere havezate heeft nog een dergelijk oorspronkelijk interieur. Het huisraad is in de loop van vele eeuwen steeds veranderd. Samen met de historie geeft dat een mooi inkijkje in het familieleven op Mensinge.

 

Geschiedenis van dagelijkse leven

De geschiedenis van Mensinge voert vele eeuwen terug. Van 1485 tot 1721 is het huis eigendom van de adellijke Groningse familie Van Ewsum. De bewoners vochten mee in oorlogen, op­standen en gewapende conflicten. Vanaf 1818 is Mensinge 167 jaren bewoond geweest door de invloedrijke familie Kymmell. Zij vonden op Mensinge de rust en de ruimte om te wonen of in het buitenverblijf te logeren.

Coenraad schilderde Roden en omgeving rond 1900

Een bijzondere bewoner van Mensinge was kunstschilder Coenraad, de zoon van Jan Wilmsonn Kymmell en diens echtgenote Adele. Naar verluidt bracht hij vanaf 1895 menig tijd door op Mensinge. Hij zocht dan een mooi plekje ergens op het landgoed of in de directe omgeving, om wat hij daar zag vast te leggen op papier, doek of paneel. Er is op Mensinge een speciale expositie ingericht met schilderijen en aquarellen van Coenraad. Het geeft een goed beeld hoe deze regio er ruim 100 jaar geleden uitzag.

Nieuw op Mensinge: Boudoir uit de jaren vijftig

De laatste bewoonster van Mensinge was Reina Timmermans – Kymmell die als jong meisje in de jaren vijftig op de havezate kwam wonen. Zij groeide hier op en ging in Roden naar de basisschool. Hier speelde zich een groot deel van haar kindsleven af.

 

Reina heeft een beschrijving gegeven hoe haar familieleven zich afspeelde op Mensinge. Aan de hand van deze omschrijving is een knus en gezellig boudoir ingericht: de daagse kamer waar haar moeder breide en waar ’s avonds werd geluisterd naar Negen Heit de Klok op de radio. Het boudoir geeft een beeld van het leven op een havezate in de jaren vijftig: een prachtige aanwinst voor Mensinge.

Mensinge-poster.jpg
IMG-8401.jpg
IMG-5022.jpg
bottom of page