Landgoed

In Noord - Drenthe - op korte afstand van Assen, Groningen en Drachten - ligt Roden. Landgoed Mensinge is prachtig gelegen: op loopafstand van de Brink met als middelpunt de uit de 12e eeuw stammende Catharinakerk. In de directe nabijheid van de Brink zijn er vele horecagelegenheden waarop het zomers goed toeven is op de terrasjes.

Landgoed Mensinge

Het landgoed bestaat uit Museum Havezate Mensinge, de voormalige koetsierswoning (Cuisinerie Mensinge), het koetshuis en de uitgestrekte Mensingebossen. Mensinge is een oud landgoed. Het bestaat al 600 jaar.

In de middeleeuwen was Mensinge een zogenaamd leengoed. Dit betrof een steenhuis en de nabije landerijen. Het leenrecht kon je kopen van de bisschop van Utrecht; de échte eigenaar en leenheer. Zo kocht Onne Ewesma het leenrecht van Mensinge in 1485. De verplichting was dat hij het steenhuis en de landerijen goed onderhield, de bisschop jaarlijks pacht betaalde en, indien nodig, meevocht tegen de vijanden van de bisschop.

 

Het recht van havezate

Het recht van havezate kon men in de zestiende eeuw verkrijgen van de Ridderschap van Drenthe. Deze Ridderschap vertegenwoordigde de adel en was een van de twee standen die deel uitmaakten van het bestuur van Drenthe. De andere stand bestond uit rijke Drentse boeren. Wilde je als edelman zitting nemen in de Ridderschap, moest je een havezate bezitten.

Een grote boerderij of een landgoed kon worden verheven tot havezate. Dit was een gewild bezit. De eigenaar hoefde er namelijk geen belastingen over te betalen. Mensinge had ook het recht van havezate.

Openingstijden

Museum Havezate Mensinge is geopend van wo t/m zo van 13.00 - 16.30 uur. Vanaf 21 november t/m 6 december alleen op zaterdag en zondag geopend; vanaf 12 t/m 27 december: kerstexpositie. We zijn dan alle dagen open van 13.00 - 16.30 uur. Voor een bezoek aan het museum dient u vooraf te reserveren

Contact

Museum Havezate Mensinge

Mensingheweg 7

9301 KA Roden

050 501 5030

info@mensinge.nl

  • Twitter - Black Circle