top of page
20200912-_DSC6817-001.jpg

De Duiventil

De duiventil van Mensinge is de enige nog bestaande stenen duiventil in Drenthe. Hij is vermoedelijk gebouwd in de achttiende eeuw en staat heel toepasselijk op een veldje genaamd ‘de doevekamp’. Vroeger graasden hier schapen. Er staan nauwelijks bomen bij de duiventil zodat de schuwe duiven geen last hadden van het geruis van de wind in takken en bladeren.

Adellijke hobby

 

Wit staat van oudsher bekend als een kleur die de duiven zelf het liefst zien. De duiventil is zeshoekig met ‘gedraaide’ schuine wanden. Waarom? Ook al vriest het -20 graden, of is het heel heet, de temperatuur binnen blijft altijd 17-18-19 graden. 

Op Mensinge zijn er in vroeger tijden veel dieren geweest. De ridder Johan van Ewsum hield bijna 500 jaar geleden ook al duiven op zijn geliefde landgoed in Roden, al werden deze door hem gebruikt als levend aas voor zijn dure adellijke hobby; de valkenjacht.

200 duiven

In de negentiende eeuw mochten er op Mensinge maar liefst 200 duiven worden gehouden. Een recordaantal. Daarvoor moest ook jaarlijks toestemming worden verkregen van de provincie Drenthe, natuurlijk tegen betaling. De laatste registratie stamt uit 1938. Deze stond op naam van Christine Sophie Kymmell. Ze hield veel van dieren en heeft met haar duiven vele prijzen in de wacht gesleept. Deze zijn te bezichtigen in het museum. 

IMG_3292.JPG
bottom of page