top of page
51966468808_eea74b81cb_k_edited.jpg

Cuisinerie Mensinge

Op het landgoed bevindt zich één van de twee bijgebouwen Cuisinerie Mensinge. Vroeger was dit zowel het koetshuis alsook de woning van de koetsier. In de huidige brasserie stonden vroeger de koetsen opgeslagen en in het hierachter gevestigde restaurant stonden eerder de paarden. 

Over Cuisinerie Mensinge

Oorspronkelijk was dit pand een koetsierswoning en een paardenstal, gebouwd in 1912. Ook werden hier de koetsen gestald. Daarvóór stond er precies op deze plek eeuwenlang een Saksische boerderij.

Jan Wilmsonn Kymmell (1836-1925) heeft als trotse eigenaar de koetsierswoning laten bouwen om het aanzien van zijn landgoed te vergroten maar wellicht ook om zijn dochter Christine een chique paardenstal cadeau te doen. Ze hield erg van paardrijden. Christine werd later door familieleden ook wel ‘nicht’ genoemd; de windwijzer op het gebouw werd daarom aangeduid als ‘het hart van nicht’.  

In de ‘nette kamer' naast de ingang hebben mensen gewoond. Zoals de oude Hinderkien de Vries. Ze had altijd een raam open voor frisse lucht. Een van de paarden, genaamd Victor, loerde misschien wel dagelijks even naar binnen, wat Hinderkien steeds weer de stuipen op het lijf joeg. Victor, een prachtig zwart paard, was overigens een beetje stout; hij kon zelf met zijn hoofd het ingewikkelde vlinderslot openen van de staldeur (de huidige nooduitgang), zodat hij op eigen gelegenheid naar buiten kon. 

Het okergele plafond van de Cuisinerie is origineel, vroeger waren er nog blauwe randjes zichtbaar. Op de plek waar nu de koffie- en espressomachine staat, stond vroeger een mooie tuigenkast waar paardentuigen en hoofdstellen aan metalen haken konden worden opgehangen. De leeuwenkoppen achter waren bedoeld om naamkaarten van paarden aan te hangen. De ramen in het stalgedeelte waren vroeger een stuk kleiner en blauw, om de stal vliegenvrij te houden.

Zoals Mensinge kan blijven voortbestaan omdat het gebouw van functie veranderde, van woonhuis tot museum, zo geldt dit ook voor de koetsierswoning. Het is nu een prachtige plek voor een drankje, lunch en diner. 

 

51967677102_c44835052f_k.jpg

Wilt u voorafgaand aan uw bezoek of erna een hapje eten of iets drinken? Breng een bezoekje aan de Cuisinerie! Kijk voor openingstijden en het menu op cuisinerie-mensinge.nl of bel naar 050 501 31 49 om de mogelijkheden te bespreken. 

bottom of page